sobota, 19 maja 2012

Rogaliki drożdżowe z serem

Składniki/ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 8 dag drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag margaryny


Składniki/nadzienie:
  • ser biały pół tłusty 400g (jeśli wolicie, możecie użyć serka Mascarpone bądź jakiegokolwiek z sera na sernik- takiego w wiadereczku)
  • 2 żółtka (białka pozostaną do posmarowania bułeczek z wierzchu)
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru pudru
  • starta skórka z cytryny/ pomarańczy


Przygotowanie/ciasto:
Drożdże rozmieszać z cukrem.
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę oraz drożdże. Zagnieść, i wyrobić jednolite ciasto. Wyrabiać około pół godziny. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto już wyrośnie, przystąpić do porcjowania ciasta.
Nałożyć farsz, zawijać wg przykładowej instrukcji widocznej poniżej.


Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 12-15 minut, do momentu aż zrobią się brązowo- złote.



Przygotowanie/nadzienie:
Ser rozdrabiamy na kawałki (najlepiej rękami, tak aby ułatwić pracę miksera).
Dodajemy cukier puder z cukrem waniliowym, miksujemy na małych obrotach.
Następnie dodajemy 2 żółtka oraz startą skórkę cytrynową. 
Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.



 Smacznego!





Facebook Fanpage